Maatman Ruinerwold houdt scharrelkippen in twee stallen.

Maatman Ruinerwold, met pluimveehouders Pricilla en Mike, is een modern pluimveebedrijf met twee scharrelstallen. Dit zijn pluimveestallen waarin leghennen vrij bewegen. Het bedrijf dat in 1992 door Freek Ekkelkamp werd gekocht hield ooit kooihennen.

In 2008 werd een twee-etagestal gebouwd voor 63.000 hennen. Toen stond er aldus een nieuwe volière stal en een kooistal; in 2012 werd in Nederland het houden van kooihennen verboden. Toen is de oudste stal omgebouwd tot een stal met een volière systeem; in oktober 2012 werden in deze stal voor het eerst 25.000 hennen opgezet. Daarmee kwam de totale capaciteit op 90.000 hennen, allemaal in een diervriendelijke volière-stal.

De Stallen

Het overzicht vanuit de hoogwerker -boven- is prachtig. De stal links werd gebouwd in 1978; de stal is 120 meter lang en heeft een nokhoogte van 5 meter. De etagestal [rechts] is 105 meter lang en heeft een nokhoogte van 9 meter en werd gebouwd in 2008.

Voor de technici: De linker stal is ingericht met twee rijen van het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. Ook de etagestal [dubbeldeksstal rechts] op het bedrijf is met dit systeem ingericht. De twee systeemrijen zijn aan de bovenzijde aan elkaar gekoppeld met een leefplateau met VSM-systeem.

Sinds ons begin in Ruinerwold is er veel veranderd; de ervaring in de Nederlandse pluimveehouderij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van systemen die we  ‘volière-systemen’ noemen; kippen hebben veel ruimte en kunnen op meerdere leefniveaus vrijelijk bewegen. Een ontwikkeling op ons bedrijf van kooien tot de huidige volière stallen.

Automatisering helpt!

Op het pluimveebedrijf aan de Weidenweg  worden we geholpen door automatisering; zo verloopt bijna alles volautomatisch. Alle eieren komen via een rollenband terecht in een verpakkingsmachine. Daar worden de eieren in trays worden gestapeld op een pallet. ‘Door het op deze manier te doen kunnen wij het grotendeels alleen af, en hebben we weinig personeel nodig’, zegt Mike Maatman.  Wel proberen we met een ‘weekend-team’ extra klussen op te lossen. Die hulp is ook handig als pluimveehouders zelf een keer weg moeten [Zin in? Mail ons, klik hier]

Het zijn weliswaar lange dagen voor de ondernemers . Van s ’morgens vroeg tot s ’avonds het laatste rondje door de schuur, en dan ‘met de kippen op stok’ het blijft mooi werk. De bezoekers-aanloop naar de automaat is ook leuk; witte of bruine eieren, het maakt ons niet uit, het belangrijkste zijn de verse lekkere eieren die steeds meer mensen in onze regio bereiken.