Waar bewaar ik eieren het beste: in de koelkast of erbuiten?

Eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast. Er zijn hier vaak misverstanden over, omdat de eieren in de winkel vaak buiten de koeling staan.

Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.

Maar waarom liggen ze dan ongekoeld in onze automaat en in de winkel?

De schaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Zo beschermt het zich tegen schadelijke bacteriën. Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de automaat gekoeld zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.

DUS door de eieren in de automaat buiten de koeling te bewaren treedt er minder of geen condensvorming op. De eieren blijven dan langer goed. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt ook zoveel mogelijk gelijk gehouden.

–> Deze info is te vinden op voedingscentrum.nl