Wij hebben zowel witte als bruine scharrelhennen. Deze hennen zitten niet bij elkaar in de stal omdat anders de witte en bruine eieren door elkaar komen. Zowel de witte als bruine scharreleieren moeten apart aangeleverd worden aan het pakstation.

Wist u trouwens dat er wel witte hennen zijn die bruine eieren leggen? Dit kunt u zien aan de kleur van de oortjes van de hennen.

Een kip is van nature een dier dat leeft aan de rand van het bos. In onze stallen hebben wij daarom ook gekozen voor een volière-systeem wat op deze theorie berust. Het systeem is zo ontwikkeld dat de hennen aan de zijkanten van het systeem kunnen scharrelen (de rand van het bos).

Leefplateaus

Op leefplateaus bevinden zich de voergoten, hieruit kunnen de hennen eten. Op het middelste plateau zitten de legnesten. In deze nesten zitten matjes zodat de hen daar aangenaam kan zitten om haar ei te leggen. Voor het nest zitten rode flapjes zodat de hen beschut zit en in alle rust haar ei kwijt kan. Voor het nest zitten drinklijnen waaruit de hen uit een nippel kan drinken. Het drinken uit de nippel is gebaseerd op het feit dat de kip in nature haar dorst lest door een dauwdruppel van een blad te drinken.

Dag/nacht ritme

Onze scharrelhennen leven met het dag/nacht ritme. ’s Ochtends vroeg zijn ze er als de kippen bij. Alvorens een ei te leggen gaan ze eerst even eten en drinken en ze zoeken dan het nest op. Hierna kunnen ze naar behoefte eten, drinken en volop scharrelen en stofbaden in de scharrelruimte. In de scharrelruimte wordt regelmatig een mix gestrooid van o.a. luzerne en mais.

Tegen de avond als het donker begint te worden trekken de hennen het systeem (bos) in om op zitstokken (de takken van de bomen) plaats te nemen om te gaan slapen. De stal lijkt dan leeg omdat er geen één hen meer in de scharrelruimte is.

Bruine hen; maar we hebben ook witte hennen!