Maatman Ruinerwold houdt scharrelkippen in twee stallen.

Maatman Ruinerwold heeft twee pluimveehouders, Mike en Arjen. Ze werken in een modern pluimveebedrijf met twee scharrelstallen. Dit zijn pluimveestallen waarin leghennen vrij bewegen. Het bedrijf met een oorsprong in 1992 hield ooit kooihennen. Het werd in 2013 door Maatman Pluimvee aangekocht en is sindsdien gemoderniseerd.

In het kort: In 2008 werd een twee-etagestal gebouwd voor 63.000 hennen. Toen stond er aldus een nieuwe volière stal en een kooistal; in 2012 werd in Nederland het houden van kooihennen verboden. Toen is de oudste stal omgebouwd tot een stal met een volière systeem; in oktober 2012 werden in deze stal voor het eerst 25.000 hennen opgezet. Daarmee kwam de totale capaciteit op 75.000* hennen, allemaal in een diervriendelijke volière-stal.

 

Voor de technici: De lage lange stal is ingericht met twee rijen van het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. Ook de etagestal [dubbeldeksstal rechts] op het bedrijf is met dit systeem ingericht. De twee systeemrijen zijn aan de bovenzijde aan elkaar gekoppeld met een leefplateau met VSM-systeem.

Sinds ons begin in Ruinerwold is er veel veranderd; de ervaring in de Nederlandse pluimveehouderij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van systemen die we  ‘volière-systemen’ noemen; kippen hebben veel ruimte en kunnen op meerdere leefniveaus vrijelijk bewegen. Een ontwikkeling op ons bedrijf van kooien tot de huidige volière stallen. In 2019 is de dubbeldeks stal voorzien van een wintertuin voor beide verdiepingen; daarmee is het totaal aantal hennen iets afgenomen maar de bewegingsvrijheid voor de kip is toegenomen. De dubbeldeks stal produceert daarmee 1-ster eieren met BLK keurmerk.

* na de aanpassing van de dubbeldeks stal houden we in totaal 75000 hennen in Ruinerwold.

Automatisering helpt!

Op het pluimveebedrijf aan de Weidenweg  worden we geholpen door automatisering; zo verloopt bijna alles volautomatisch. Alle eieren komen via een rollenband terecht in een verpakkingsmachine. Daar worden de eieren in trays worden gestapeld op een pallet. ‘Door het op deze manier te doen kunnen wij het grotendeels alleen af, en hebben we weinig personeel nodig’, zegt Mike Maatman.  Wel proberen we met een ‘weekend-team’ extra klussen op te lossen. Die hulp is ook handig als pluimveehouders zelf een keer weg moeten [Zin in? Mail ons, klik hier]

Het zijn weliswaar lange dagen voor de ondernemers . Van s ’morgens vroeg tot s ’avonds het laatste rondje door de schuur, en dan ‘met de kippen op stok’ het blijft mooi werk. De bezoekers-aanloop naar de automaat is ook leuk; witte of bruine eieren, het maakt ons niet uit, het belangrijkste zijn de verse lekkere eieren die steeds meer mensen in onze regio bereiken.