Categorie: weetjes

Eieren duurder door gebrek aan tarwe en mais uit de Oekraïne

Om lekkere eieren te maken heeft onze kip goede voeding nodig. Die voeding bestaat voor een belangrijk deel uit granen. De beschikbaarheid van tarwe en mais is door de oorlog in de Oekraïne veel beperkter en daardoor is veevoer enorm in prijs gestegen.

Hierdoor monitoren we de kosten van ons voer nauwlettend. We willen u immers een vers en goedkoop eitje blijven aanbieden. Maar eerlijk is eerlijk, de voerkosten moeten worden doorberekend. We hebben met ingang van 21 maart een kleine verhoging doorgevoerd en zullen dit -als de grondstofkosten blijven oplopen- nog een keer moeten doen. Telkens echter ruim van tevoren aangekondigd. En we blijven scherp zoals u van ons gewend bent.

De lekkerste eieren komen immers uit onze automaat…..

Eieren en Griepvirus

Diverse eierautomaten laten zien dat er niet alleen maar in de supermarkt maar ook ‘op de boer’wordt gehamsterd: en dat is volledig te begrijpen want het eten van een ei is voor de mens de meest complete eiwitbron; dat is vooral erg waardevol is bij herstel na ziekte.

Desgevraagd wordt uit de orthomoleculaire gezondheidszorg aangevuld:

Daarnaast bevat het ei vooral de goede/juiste vetten die belangrijk zijn voor het immuun systeem en levert het ei ook vitamine D3, wat een grote rol speelt in de immuniteit.

Vergeet alstublieft die oude, negatieve berichten over eieren en cholesterol. Deze zijn allang achterhaald!
Cholesterol, en met name HDL cholesterol, is belangrijk voor het menselijk lichaam. Het is een reparatie-stof en onze hormonen worden er van gemaakt.

Dus een eitje eten in deze tijd is prima. Let daarbij wel op de goede bereiding, te hard gekookt verliest een ei een deel van de voedingsstoffen en dus van zijn waarde.

Dus een gekookt eitje met de dooier op het randje hard/zacht zorgt dat onze essentiële stoffen in het lichaam worden aangevuld.

Verse eieren zijn moeilijker te pellen

Een tip, haal de eieren voor Pasen op tijd als je ze wilt koken, onze eieren “moet” je minimaal één week laten staan, wil je ze goed kunnen pellen.

Eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Dit komt doordat bij verse eieren het eiwit dicht tegen het vliesje aanzit, en het vliesje zit nog dicht tegen de schaal aan. Pel je het ei dan neem je het vliesje mee en ook direct een deel van het eiwit. Is het ei wat ouder dan zit er wat meer lucht tussen de schaal en het vliesje en tussen het vliesje en het eiwit en dan laat het gemakkelijker los.

Een wit of bruin ei geen verschil van smaak

De realiteit is dat er geen verschil zit tussen bruine en witte eieren.
Ze smaken exact het zelfde en hebben tevens de zelfde voedingswaarden.

Een gemiddeld ei bestaat voor 60% uit eiwit, 30% uit dooier en voor 10% uit eischaal.

De voedingswaarde van een gemiddeld ei (55 gram) zijn als volgt:

Energie 80 kcal Vitamine A 0,11 mg Natrium 75 mg
Water 38,6 g Vitamine B1 0,05 mg Kalium 76 mg
Eiwit 6,7 g Vitamine B2 0,16 mg Calcium 31,2 mg
Koolydraten 0,4 g Vitamine B6 0,06 mg Fosfor 114,4 mg
Suikers 0,0 g Vitamine B11 21 µg Ijzer 1,0 mg
Vet 5,8 g Vitamine B12 0,57 µg Magnesium 5,2 mg
– Verz. Vet 1,8 g Vitamine C 0,0 mg Koper 0,0 mg
– E.o.v. 2,6 g Vitamine D 1,0 µg Zink 0,68 mg
– M.o.v. 0,8 g
Cholestrol 116,4 g
Vezels 0,0 g

Een ei bevat de volgende mineralen: fosfor, kalium, natrium, calcium, magnesium, zink en ijzer.

Een ei bevat ook vitamines: A, B1, B2, B6, , B11, B12, E, D en Biotine.