Auteur: Jef Sloot

Eieren halen….

Natuurlijk blijven onze eieren de moeite waard in een gezond dieet. De afgelopen maanden hebben we bovendien gezien dat het van belang is om bewust om te gaan met afstand en veiligheid. Daarom doen we een beroep op uw gezonde verstand bij het gebruik van onze automaat. Laat de klant die misschien voor u bij de automaat staat, eerst rustig zijn eieren kopen en betreedt dan pas de ruimte. Gewoon met een beetje geduld en gezond verstand houden we ons aan de afspraak.

Eieren kopen in de 1.5 meter maatschappij

We zien het vele malen per dag langskomen, de anderhalve-meter-maatschappij. Toch is dat wennen! We hebben op ons verkooppunt voor eieren natuurlijk niet alle mogelijkheid om te sturen in het aantal mensen dat tegelijkertijd bij de automaat eieren wil kopen. Daarom natuurlijk een beroep op het gezonde verstand. Zie rechts de afbeelding die u ook bij de automaat tegen komt. U bent goed bezig om de goede voeding te kopen, want een ei levert broodnodige vitamines en aminozuren, maar dan alleen als we ons ook aan de regels houden.

 

Eieren en Griepvirus

Diverse eierautomaten laten zien dat er niet alleen maar in de supermarkt maar ook ‘op de boer’wordt gehamsterd: en dat is volledig te begrijpen want het eten van een ei is voor de mens de meest complete eiwitbron; dat is vooral erg waardevol is bij herstel na ziekte.

Desgevraagd wordt uit de orthomoleculaire gezondheidszorg aangevuld:

Daarnaast bevat het ei vooral de goede/juiste vetten die belangrijk zijn voor het immuun systeem en levert het ei ook vitamine D3, wat een grote rol speelt in de immuniteit.

Vergeet alstublieft die oude, negatieve berichten over eieren en cholesterol. Deze zijn allang achterhaald!
Cholesterol, en met name HDL cholesterol, is belangrijk voor het menselijk lichaam. Het is een reparatie-stof en onze hormonen worden er van gemaakt.

Dus een eitje eten in deze tijd is prima. Let daarbij wel op de goede bereiding, te hard gekookt verliest een ei een deel van de voedingsstoffen en dus van zijn waarde.

Dus een gekookt eitje met de dooier op het randje hard/zacht zorgt dat onze essentiële stoffen in het lichaam worden aangevuld.

Welke soorten eieren zijn er?

Scharrelhouderij

Een scharrelstal mag maximaal negen legkippen per m² bevatten. Er ligt strooisel op de vloer waar ze kunnen scharrelen en er staan plateau-etages met zitstokken op verschillende hoogten. Op deze niveaus kunnen de kippen eten en drinken en leggen ze eieren in de legnesten. Het ei dat hier gelegd wordt heet een scharrelei. Hier in Ruinerwold hebben we één gewone scharrelstal zoals hier beschreven.

Scharrelhouderij met vrije uitloop
De stallen van de vrije-uitloophouderij zijn gelijk aan de scharrelstal. De dieren kunnen overdag naar buiten, waar iedere leghen minimaal 4 m² oppervlak voor zichzelf heeft. Een buitenverblijf dat grotendeels begroeid is met gras en bomen. Hier komt het vrije-uitloopei vandaan.

Biologische houderij
Biologische kippen worden meestal in dezelfde stallen gehouden als scharrel- of vrije-uitloopkippen, alleen is het er wat minder druk: maximaal zes kippen op 1 m². Buiten heeft elke kip minimaal 4 m² begroeide buitenruimte ter beschikking. Biologische kippen krijgen biologisch voer.

Kooihouderij
Kooi-eieren komen van kippen die worden gehouden in stallen met daarin grote kooien. Elke kooi bevat volgens de eisen een legnest, zitstokken op verschillende niveau´s, een scharrelruimte en een voer- en drinkgelegenheid. Kooi eieren worden in Nederland niet meer verkocht door de supermarkten.

Recente ontwikkelingen:

Sinds enkele jaren zijn door de Dierenbescherming een aantal nieuwe concepten bedacht die het Beter Leven Keurmerk hebben gekregen. Zo is er een 1 ster BLK ei en zijn er 2 [en zelfs 3 ster] uitloop eieren.

Onze grote stal produceert 1 ster BLK eieren, die bieden we sinds kort ook aan in onze automaat.

Spaghetti taart met ei

Gezellig met zijn 4-en aan een bord spaghetti?

Wat heb je nodig?

Voor in de spaghetti:

  • 500 gr spaghetti
  • 3 eieren
  • 100 gr mascarpone
  • 1 el gedroogde basilicum
  • peper en zout

Voor de pastasaus:

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 gr gehakt
  • 700 ml gezeefde tomaten
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • peper en zout
  • 150 gr geraspte kaas
  • verse peterselie

Bereiding:

  • Verhit een beetje olie in een hapjespan en fruit hierin de knoflook en de ui aan.
  • Voeg het gehakt toe zodra de ui glazig is en goed begint te geuren.
  • Doe ook de tomatenpuree in de pan en bak het gehakt rul.
  • Doe de oregano en het paprikapoeder bij het gehakt in de pan en schep dit goed om.
  • Schenk de gezeefde tomaten in de pan en roer alles goed door.
  • Breng de saus aan de kook, draai het vuur laag en laat de saus net zolang pruttelen tot de spaghetti gaar is.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm van 24-26cm in met olie.
  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Klop ondertussen de eieren samen met de mascarpone romig en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Giet de spaghetti af en doe deze bij het ei-mascarponemengsel in de kom.
  • Schep vluchtig om en roer hier de gedroogde basilicum doorheen.
  • Schep de helft van de spaghetti in de springvorm en druk dit lichtjes aan.
  • Schep de helft van de tomatensaus op de spaghetti.
  • Top af met de rest van de spaghetti en tot slot de rest van de tomatensaus.
  • Strooi de geraspte kaas over de springvorm.
  • Bak de spaghetti-taart in het midden van de oven voor 20-25 minuten tot de kaas gesmolten is en een knapperig laagje heeft gevormd.

en smullen maar …..

[naar Blij met een Ei]