De kleur van een eidooier kan variëren van licht geel tot donker oranje. Hoe komt dit? Omdat niet alle kippen hetzelfde te eten krijgen. In de praktijk geldt dit: hoe donkerder het eigeel, hoe meer maïs en groenvoeder de kip heeft gegeten. De kleur van de dooier is immers afhankelijk van de hoeveelheid bètacaroteen in het voeder van de kip. Bètacaroteen is een natuurlijke kleurstof (en vitamine) aanwezig in bijvoorbeeld maïs en wortels.

 

 

Zijn oranje dooiers dan voedzamer?

Neen, het bètacaroteen dat de kleur beïnvloedt, is door de kip volledig zelf opgenomen. Wat overblijft in de dooier is alleen kleurstof, geen opneembare vitamine. Het is ook niet zo dat de samenstelling van het voeder dat de kip eet, de samenstelling van het ei bepaalt. Een ei aanmaken is een redelijk complex proces, en het eindresultaat is altijd ongeveer hetzelfde. De samenstelling kan licht schommelen, maar niet in die mate dat wetenschappers durven stellen dat het ene ei gezonder is dan het andere. De kleur van de dooier heeft trouwens ook geen effect op de smaak. Een geel ei is even lekker als een oranje ei, en omgekeerd.

Geef een reactie