Over ons

Legpluimveehouders Freek Ekkelkamp en Lyda Roozeboom houden  in Ruinerwold een kleine 90.000 scharrelkippen in twee stallen.

Freek Ekkelkamp kocht het bedrijf in 1992. Toen stond er een stal voor ruim 50.000 kooikippen. Tot 2001 had de pluimveehouder een tweede locatie in het Overijsselse Den Ham. Op 43 kilometer afstand van het bedrijf in Ruinerwold hield hij 24.000 kippen. Deze locatie werd later verkocht.

In 2008 bouwde hij in Ruinerwold een twee-etagestal bij voor 63.000 hennen. Toen stond er aldus een nieuwe volière stal en een kooistal; in 2012 werd in Nederland het houden van kooihennen verboden. Toen is de oudste stal omgebouwd tot een stal met een volière systeem; in oktober 2012 werden in deze stal voor het eerst 25.000 hennen opgezet. Daarmee kwam de totale capaciteit op de eerder genoemde 90.000 hennen, allemaal in een diervriendelijke volière-stal.

 

De Stallen

Het overzicht vanuit de hoogwerker -boven- is prachtig. De stal links werd gebouwd in 1978; de stal is 120 meter lang en heeft een nokhoogte van 5 meter. De etagestal [rechts] is 105 meter lang en heeft een nokhoogte van 9 meter en werd gebouwd in 2008.

Voor de technici: De linker stal is ingericht met twee rijen van het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. Ook de etagestal [dubbeldeksstal rechts] op het bedrijf is met dit systeem ingericht. De twee systeemrijen zijn aan de bovenzijde aan elkaar gekoppeld met een leefplateau met VSM-systeem.

Wij hebben onder beide systeemrijen een strooiselverwijderaar laten plaatsen. “Zo houd ik een dun laagje strooisel onder de volières. Daarmee wil ik voorkomen dat er grondeieren onder het systeem worden gelegd. Ook zorgt het tijdens en na afloop van de ronde voor arbeidsbesparing.”

Sinds ons begin in Ruinerwold is er veel veranderd; de ervaring in de Nederlandse pluimveehouderij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van systemen die we  'volière-systemen' noemen; kippen hebben veel ruimte en kunnen op meerdere leefniveaus vrijelijk bewegen. Leeg [foto boven] ziet het er koud uit, maar met onze hennen [foto elders] ziet u een warme volièrestal. Een ontwikkeling op ons bedrijf van kooien tot de huidige volière stallen.

De eierautomaat

Ook de verkoop aan particulieren is gegroeid. Sinds juli 2012 werd er geïnvesteerd in een eierautomaat. Deze staat in de garage naast het huis. Hier kunnen klanten verse eieren kopen door geld in de automaat te werpen, een keuze in te toetsen waarna het loketje wordt geopend. ‘Beetje hetzelfde idee zoals je bij snackbars nog wel eens ziet, maar dan met eieren. Makkelijk en hygiënisch’. Dat laatste is zeker belangrijk. ‘We doen er zelf alles aan om het zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen. Om eieren te mogen verkopen moet je aan allerlei regels voldoen. Vijf verschillende instanties komen hier jaarlijks alles controleren en keuren’.

Mede door het succes van deze automaat waar klanten zes dagen in de week van 08.00 tot 20.00 uur terecht kunnen voor eieren, is de productie behoorlijk opgelopen. Dus werd er in december 2015 en 2017 een eierautomaat bij geplaatst. Momenteel gaan er toch ongeveer vijftienduizend eieren (per week) particulier voor een scherpe prijs weg. Want dat maakt het aantrekkelijk. Een wit ei kost hier 12 cent en een bruin ei 14 cent. Behalve de kleur van de schaal is er verder totaal geen smaakverschil.

Het sorteren van de eieren

Op het pluimveebedrijf aan de Weidenweg 7A in Ruinerwold verloopt bijna alles volautomatisch. Alle eieren komen via de lopende band terecht in een sorteermachine. Waar de eieren in trays worden gestapeld op een pallet. ‘Door het op deze manier te doen kunnen wij het grotendeels alleen af, en hebben we geen personeel nodig’. Wel hebben Freek en Lyda extra hulp in het weekend als het doorgaans wat drukker is. ‘Deze medewerker loopt hier al jaren, kent alle ins en outs van het bedrijf. Handig als ik zelf een keer weg ben, want er is natuurlijk meer in het leven dan alleen werken lacht Freek’.

Het zijn weliswaar lange dagen voor de ondernemer . Van s ’morgens vroeg tot s ’avonds het laatste rondje door de schuur, maar Freek haalt er nog altijd voldoening uit. ‘Ook na twintig jaar is het nog steeds leuk om te doen. De diversiteit, tussen de dieren, contacten met klanten die langs komen, toeleveranciers en het handelen dat maakt het heel afwisselend’.