Over ons

Maatman Ruinerwold houdt scharrelkippen in twee stallen.

Maatman Ruinerwold, met pluimveehouders Pricilla en Mike, is een modern pluimveebedrijf met twee scharrelstallen. Dit zijn pluimveestallen waarin leghennen vrij bewegen. Het bedrijf dat in 1992 door Freek Ekkelkamp werd gekocht hield ooit kooihennen.

In 2008 werd een twee-etagestal gebouwd voor 63.000 hennen. Toen stond er aldus een nieuwe volière stal en een kooistal; in 2012 werd in Nederland het houden van kooihennen verboden. Toen is de oudste stal omgebouwd tot een stal met een volière systeem; in oktober 2012 werden in deze stal voor het eerst 25.000 hennen opgezet. Daarmee kwam de totale capaciteit op 90.000 hennen, allemaal in een diervriendelijke volière-stal.

 

De Stallen

Het overzicht vanuit de hoogwerker -boven- is prachtig. De stal links werd gebouwd in 1978; de stal is 120 meter lang en heeft een nokhoogte van 5 meter. De etagestal [rechts] is 105 meter lang en heeft een nokhoogte van 9 meter en werd gebouwd in 2008.

Voor de technici: De linker stal is ingericht met twee rijen van het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. Ook de etagestal [dubbeldeksstal rechts] op het bedrijf is met dit systeem ingericht. De twee systeemrijen zijn aan de bovenzijde aan elkaar gekoppeld met een leefplateau met VSM-systeem.

Wij hebben onder beide systeemrijen een strooiselverwijderaar laten plaatsen. “Zo houd ik een dun laagje strooisel onder de volières. Daarmee wil ik voorkomen dat er grondeieren onder het systeem worden gelegd. Ook zorgt het tijdens en na afloop van de ronde voor arbeidsbesparing.”

Sinds ons begin in Ruinerwold is er veel veranderd; de ervaring in de Nederlandse pluimveehouderij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van systemen die we  'volière-systemen' noemen; kippen hebben veel ruimte en kunnen op meerdere leefniveaus vrijelijk bewegen. Leeg [foto boven] ziet het er koud uit, maar met onze hennen [foto elders] ziet u een warme volièrestal. Een ontwikkeling op ons bedrijf van kooien tot de huidige volière stallen.

De eierautomaat

Ook de verkoop aan particulieren is gegroeid. Sinds juli 2012 werd er geïnvesteerd in een eierautomaat. Deze staat in de garage naast het huis. Hier kunnen klanten verse eieren kopen door geld in de automaat te werpen, een keuze in te toetsen waarna het loketje wordt geopend. ‘Beetje hetzelfde idee zoals je bij snackbars nog wel eens ziet, maar dan met eieren. Makkelijk en hygiënisch’. Dat laatste is zeker belangrijk. ‘We doen er zelf alles aan om het zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen. Om eieren te mogen verkopen moet je aan allerlei regels voldoen. Vijf verschillende instanties komen hier jaarlijks alles controleren en keuren’.

Mede door het succes van deze automaat waar klanten zes dagen in de week van 08.00 tot 20.00 uur terecht kunnen voor eieren, is de productie behoorlijk opgelopen. Dus werd er in december 2015 en 2017 een eierautomaat bij geplaatst. Momenteel gaan er toch ongeveer vijftienduizend eieren (per week) particulier voor een scherpe prijs weg. Want dat maakt het aantrekkelijk. Een wit ei kost hier 12 cent en een bruin ei 14 cent. Behalve de kleur van de schaal is er verder totaal geen smaakverschil.

Het sorteren van de eieren

Op het pluimveebedrijf aan de Weidenweg 7A worden we geholpen door automatisering; zo verloopt bijna alles volautomatisch. Alle eieren komen via een rollenband terecht in een sorteermachine. Daar worden de eieren in trays worden gestapeld op een pallet. ‘Door het op deze manier te doen kunnen wij het grotendeels alleen af, en hebben we weinig personeel nodig’. We proberen wel met een 'weekend-team' extra klussen op te lossen. Die hulp is ook handig als pluimveehouders zelf een keer weg moeten.

Het zijn weliswaar lange dagen voor de ondernemers . Van s ’morgens vroeg tot s ’avonds het laatste rondje door de schuur, en dan 'met de kippen op stok' het blijft mooi werk. De aanloop naar de automaat is ook leuk; witte of bruine eieren, het maakt ons niet uit, het belangrijkste zijn de verse lekkere eieren die steeds meer mensen in onze regio bereiken.