Hoezo zijn er verschillende maten eieren?

Grote eieren worden niet gelegd door dikke kippen. De grootte van de eieren wordt bepaald door de leeftijd van een kip. Hoe ouder de kip, hoe groter (en zwaarder) het ei. De eieren smaken hetzelfde. Algemene maten worden in klasse bepaald. S = 50 t/m 53 gram  M = 53 t/m 63 gram  L = 63 t/m 73 gram en XL = meer dan 74 gram.

Waarom is het ene ei wit en het andere bruin?

De kleur van de eierschaal verklapt van welke soort hen het ei afkomstig is. Het zegt niets over de smaak of de kwaliteit van het ei. De kwaliteit van een wit en bruin ei is nagenoeg hetzelfde, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de United States Department of Agriculture.

Zijn biologische eieren gezonder?

Nee, biologische eieren zijn net zo gezond als andere eieren. Het enige verschil is dat de kippen biologisch voer krijgen (voer afkomstig van landbouw waarbij vrijwel geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt), meer ruimte hebben en op een dag ook (even) buiten mogen scharrelen.  Maar dit heeft geen invloed op de eieren die zij leggen.

Wat betekent de code op een ei?

De lange code op ieder ei zegt u waar het ei vandaan komt. Het eerste cijfer geeft het soort ei weer (0= biologisch ei, 1= vrije uitloopei, 2= scharrelei, 3=verrijkte kooi-ei). Hierna komt de landcode. In Nederlandse winkels zijn de eieren meestal afkomstig uit ons eigen land. De lange code hierna is het nummer van de boerderij, en het laatste cijfer zegt uit welke stal van de boerderij het ei komt.

Wat is de houdbaarheid van eieren?

De houdbaarheid van rauwe eieren is ten minste 28 dagen na de leg. Vaak is een ei langer goed. U kunt gemakkelijk eieren op houdbaarheid testen door ze in water te leggen. Als ze zinken, zijn ze nog goed en als ze gaan drijven is de houdbaarheid van de eieren verstreken.

Hoe moet ik eieren bewaren?

Eieren kunt u het beste donker en koel bewaren. Ook het regelmatig keren van de eieren verlengt de houdbaarheid. De dooier zakt zo niet en komt niet met de schaal in aanraking waar bacteriën het eerste groeien. Gekookte eieren kunt u bewaren in de koelkast. Hierin blijven ze 5 tot 7 dagen goed.

2 gedachten over “Veel gestelde vragen over eieren.”

Geef een reactie