Hoe kun je zien of een ei nog goed is?

Je kunt eenvoudig testen of een ei vers, nog eetbaar of bedorven is met de ‘ei nog goed water test’. Dit gaat als volgt:

Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei (wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet meer) er voorzichtig in.

Als je meerdere eieren tegelijk wilt controleren kun je ook een doorzichtige kom gebruiken. Wanneer het ei…
•op de bodem, helemaal plat op zijn zijkant blijft liggen, is het ei vers.
•op de bodem blijft liggen en met de punt een klein beetje schuin omhoog wijst, is het ei ongeveer 1 week oud.
•op de bodem blijft liggen maar met de punt helemaal omhoog wijst, is het ei ongeveer 2 à 3 weken oud.
•blijft drijven, is het bedorven en kun je het niet meer eten

Met deze ‘ei nog goed water test’ weet je dus in één oogopslag hoe oud het ei ongeveer is. Wanneer het ei 2 à 3 weken oud is kan je het vaak nog net eten, maar wacht er niet langer mee

Als je een vers eitje opent en op een bord of in de pan legt dan ziet het er ongeveer als volgt uit.

De eierdooier (het eigeel) is nog hoog en rond. Het eiwit ziet er mooie stevig, geleiachtig uit. Het eiwit blijft bij elkaar waardoor je een ovaal of ronde plas krijgt.

Bij een ei dat niet meer vers is zakt de eierdooier een beetje in. Ook loopt het eiwit helemaal uit, het is waterachtig en blijft niet meer bij elkaar.

Waarom gaat het ei drijven als het niet meer goed is?

Het ei bevat een kleine luchtzak in het breedste uiteinde. Als het ei vers is, is deze luchtzak ongeveer 0,3 cm diep en 2 cm breed.

Wanneer het ei ouder wordt verliest het zowel vocht als koolstofdioxide, de luchtkamer neemt in grootte toe. En een grotere luchtkamer geeft het ei meer drijfvermogen.

Bloedvlekje op het ei

Een ei kan soms een bloedvlekje bevatten (ook wel ‘meat spot’ genoemd). Dit schijnt bij ongeveer 1% van de eieren voor te komen. Een dergelijk vlekje betekent niet dat het ei slecht of bevrucht is.

Je kunt zo’n ei gewoon veilig eten. Wanneer een ei ouder is, verdwijnen bloedvlekjes vaak. Dat betekent dus dat een ei met bloedvlekje vers is.

Overige tips

•Wanneer je een ei wilt bakken, neem dan een zo vers mogelijk ei, dat smaakt het lekkerst. Als je een ei wilt koken kun je beter een iets minder vers ei gebruiken, hierdoor is het eenvoudiger te pellen.
•Een eiwit dat troebel is of een gele of groene tint heeft, wordt veroorzaakt door koolstofdioxide die niet genoeg tijd heeft gekregen om door de schil van het ei naar buiten te gaan. Dit komt veel voor in erg verse eieren.
•Vezelige, touw-achtige strengen in het eiwit zijn de ‘chalazae’. Deze zitten in elk ei en houden het eigeel op zijn plaats. Deze vezelige strengen zijn geen teken dat het ei niet goed of bevrucht is. Je kunt deze eieren veilig eten.

Heb jij nog tips om te zien of een ei nog goed is? Of heb je nog leuke weetjes die je wilt delen. We vinden het super leuk om van je te horen, reageer door hieronder een reactie achter te laten.

De tekst van dit artikel is met toestemming overgenomen van gezondafvallen.nl. Het artikel is daar te vinden onder de volgende link: gezond afvallen

 

Geef een reactie